Bleken

Tanden bleken

Omdat er op het gebied van bleken van het gebit veel misverstanden bestaan gaan wij hierbij wat dieper op de materie in om u duidelijk te maken dat u op een aantal zaken moet letten voordat u de beslissing neemt: Wij willen u erop wijzen dat het resultaat bij bleken volledig onvoorspelbaar is en ook het tijdsbestek waarin het behaalde resultaat blijft eveneens onbekend is.

De reclames in de media geven vaak een mooier beeld over de prognose dan dit in werkelijkheid is en hebben alleen maar financieel gewin door de behandelaar.

Tandheelkundige bleekmethoden

Er zijn twee systemen waar in de tandheelkunde gebruik van wordt gemaakt. Het ” One Hour Bleach Systeem”, waar in 1,5 uur het gewenste resultaat wordt verkregen. Deze behandeling wordt door de tandarts/mondhygiëniste in de praktijk gedaan evt. met behulp van een lamp Het andere systeem behelst de ” Indirecte Methode ” waarbij er 2 mallen worden gemaakt die door de patiënt met een bleekgel dienen te worden gevuld en vervolgens gedurende 4 uur liefst ’s nachts aangebracht moet worden gedurende een aantal nachten. Deze mal is van elastisch dun rubber dat vacuüm zuigt en niet wordt verloren

Aangezien bij het eerste systeem in de praktijk wordt gewerkt door de tandarts/ mondhygiëniste is dit systeem duurder dan het thuisbleeksysteem

Het resultaat is meestal goed hoewel er geen voorspelling gedaan kan worden. Tevens is het niet te zeggen hoe lang het resultaat blijft. Het eindresultaat is sterk afhankelijk van de aard van de verkleuring. Bv. een zgn. tetracyclineverkleuring (antibiotica op jonge leeftijd) heeft een slechtere prognose dan een natuurlijk donker gebit van iemand van 35 jaar. De patiënt heeft zelf geen nadelige reacties op- of gevolgen van- deze behandeling. Er kan sprake zijn van enige vorm van gevoeligheid echter dat gevoel is na 1 dag verdwenen. Voor het gebit zelf is deze behandeling volledig onschadelijk. Bij de zgn. ODC (over the counter) producten moeten met men veel voorzichtigheid in acht nemen.

De tandheelkunde kent slechts een beperkt aantal producten waarmee verantwoord gewerkt mag worden en die niet schadelijk zijn voor het gebit. Deze ODC kunnen veel schadelijke stoffen bevatten die niet alleen het glazuur van de tanden (en kiezen) aantasten maar ook middels lekkage een grote beschadiging van het tandvlees (en onderliggend bot) kunnen veroorzaken.

De meeste voorkomende verkleuringen ontstaan door:

  • Te veel natuurlijk fluoride tijdens de vorming of overdosis fluoride behandeling in de kinderjaren, die zich uiten als witte vlekjes (White spots).
  • Natuurlijke bloed en afbraakproducten bij een afgestorven tand of kies die onbehandeld is gebleven (steeds donker wordende tand)
  • Tijdens een fase in de ontwikkeling van het gebit gebruik van bepaalde soorten antibiotica zoals tetracycline
  • Plaatselijke afbraak van het glazuur (email) door cariës (aantasting), lelijke vullingen of erosie (afslijting).
  • Ouderdomsverkleuring (bruin gelig)

Prognose bleekresultaten

Over het behaalde bleekresultaat kan geen prognose over de evt. terugloop worden gedaan. Bij de één blijkt het gebleekte gebit na 2 jaar nog dezelfde tint te behouden terwijl bij de ander er na 3 maanden al een terugloop plaatsvindt. Veel is afhankelijk van extern factoren zoals bv. roken, goede mondhygiëne, drinken (bv. rode wijn, veel koffie, cola, thee, etc.).

Conclusie en laatste wetenschappelijke resultaten

Onderzoek van de ACTA (tandheelkundige faculteit van de Universiteit van Amsterdam) heeft aangetoond, dat de resultaten bij het “thuisbleeksysteem” tot wel 2 keer langer kan blijven dan bij het one hour bleach systeem. Tevens is het sinds enige jaren verboden dat niet-medici zoals kappers of mondhygiënistes zonder “ aanwezige “ begeleiding van een tandarts mogen bleken.