Slijpen bij facings, moet dat nu ?

Er is tegenwoordig veel discussie over de mate van wegboren van de tanden bij de vervaardiging van facings. Vooral de behandeling van Donny Roelvink is het gesprek van de dag, waarbij evident is dat de tanden van de heer Roelvink door charlatans zijn kapot gemaakt.

Buiten het feit dat wij amper boren bij dit soort werk, werken wij met de ultramoderne mondscan. (Mock Up). Deze scan wordt voor de behandeling genomen, om de patiënt, voordat er met een eventuele facing behandeling wordt begonnen, de volgende gegevens te tonen:

  1. Hoeveel er moet worden weggehaald van het tandoppervlak. Dit apparaat rekent uit het minimale weg te halen. Het is ook vaak zo dat er helemaal niet hoeft worden geboord (NON PREP preparatie)
  2. Het apparaat maakt samen met het laboratorium al vast de vorm en kleur van de nieuw te plannen facings. Na de eerste behandeling moet de patiënt enige tijd met noodfacings lopen, dat is de periode waarin de porseleinen facings door het laboratorium worden gemaakt. 

De patiënt loopt die periode (zo een 10 werkdagen) al met het definitieve ontwerp en kleur, zoals de uiteindelijke porseleinen facings er uit zullen gaan zien. Naar aanleiding van deze noodfacings kan de patiënt zijn/haar wijzigingen kenbaar maken, indien nodig, die dan worden aangepast door het laboratorium.

Opgemerkt dient te worden, dat bij de plaatsingsafspraak van de facings ons laboratorium (dat in hetzelfde gebouw zit als onze praktijk) nog alle aanpassingen kan doen die de patiënt wenst. Dat gebeurt hetzelfde moment, de patiënt hoeft daarvoor niet terug te komen.

ONDER: 4 licht beslepen tanden waarop 4 porseleinen facings worden gemaakt.  De mond is niet verdoofd omdfat het glazuur volledig intact is gebelkevenb

MONDSCAN.jpg

ONDER : Foto van een Mondscan met 4 dezelfde licht beslepem tanden van bovenstaande foto voor 4 porseleinen facings

mondscanfoto.jpg

Hier een review van Jack Elzas (1972) uit Woudrichem over de eenvoud waarmee wij tegenwoordig met de moderne apparatuur met weinig mogelijk schade een schitterend resultaat kunnen bereiken:

Heb na veel offertes bij meerdere tandartsen bij deze tandarts mijn 12 facings laten maken. Alles klopte, het was een geolied project. De offerte werd volledig nageleefd., De Mock Up was een unieke ervaring. De apparatuur die ze hebben is ongelooflijk mooi. Ze kunnen met een scanmachine vooraf exact je laten zien wat het uiteindelijke resultaat wordt, voordat er ook maar iets geboord is. Er is uiteindelijk nagenoeg niet geboord door dit Mock Up systeem en de dunne facings. Tandarts Smalhout is voor mij de grootmeester van de facing.